Ezek a legjobb szánkópályák
Érvényes: 2020.01.25 - 2020.02.28
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

ORSZÁGOS: Itt szánkózhatsz az országban - Sajnos most nem aktuális!


 

A főváros pesti oldala ugyan nem a téli sportokról ismert, de két népszerű szánkódomb is található itt: 
 
A városligeti Királydomb előnye, hogy akár a belvárosból, akár a külvárosból könnyen elérhető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt. Hátránya, hogy sokan járnak ide. A közelben játszótér is található, így ha megunja a gyerek a szánkózást, még sétálni, játszani is tudtok.
 
A Népliget szánkózódombja már nem annyira zsúfolt, mert kevesebben ismerik. Parkolni itt lényegesen egyszerűbb, mint a Városliget környékén, de metróval szintén könnyen megközelíthetitek.
 
A budai oldalon már több szán­kózóhelyet találhatunk:
 
A Normafa a főváros egyik legkedveltebb szánkó- és síközpontja, így ha ide készültök, számítsatok arra, hogy nagyon sokan lesznek. Viszont a gyermekvasúttal is elérhető, így egy egész napos családi program lehet a szánkózás, összekötve a vonatozással.
 
A Hármashatár-hegyen (Szépvölgyi útnál) több lejtőt találni, érdemes végigjárni őket. Hátránya, hogy nehezebben megközelíthető, így több sétára lesz szüksége annak, aki ide tart. Érdemes a Fenyőgyöngyétől elindulni a lejtők felfedezésére.
 
A Tabán lejtője ugyan nem a legnagyobb, viszont egyszerű a megközelítése, akár tömegközlekedéssel is és a kisebb gyerekek biztonsággal csúszhatnak rajta.
 
A Gellért-hegy lejtőit is sokan szeretik, bár megoszlanak a vélemények arról, mennyire veszélyes itt a szánkózás a gyerekeknek. Mindenesetre ide is könnyű eljutni és ha már itt vagytok, a Cerka-firka játszóteret érdemes útba ejteni.
 
Budapesten kívül, de autóval elérhető távolságban van néhány népszerű hely a Dunakanyarban:
 
Dobogókőről fontos tudni, hogy a településen fizetős a parkolás, erre készüljetek. Viszont gyönyörű a környék, sétálni is érdemes a szánkózás mellett. A sípályán tilos szánkózni, van külön kijelölt szánkópálya a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető körülbelül 200 méter hosszú szakaszon (kezeletlen, díjmentes).
 
Zebegényben a sípálya mellett található a szánkópálya. A környék itt is sétára, kirándulásra csábít. A sípálya pár éve ugyan nem üzemel, de a pályán szánkózni lehet. Aki autóval érkezik, Zebegény után a márianosztrai úton forduljon jobbra (a sípálya mellett 100 gépkocsi befogadására alkalmas ingyenes parkoló van).
 
Akinek nincs autója, az se csüggedjen, vonattal a Nyugatiból vagy Újpest-Rákospalota vasútállomásról is elérhető Zebegény. A pályát az állomástól körülbelül 2 kilométerre találhatjuk.
 
Visegrád Nagyvillám sípályánál szánkópálya is működik (150 méter hosszú), de a bobpálya mellett is lehet szánkózni. A bob télen is üzemel, de bébi sípályát és hófánk pályát is találtok itt. A parkolás Visegrádon is fizetős!
 
A Dunakanyar mellett a Mátra is kedvelt szánkóközpont:
 
Mátrafüreden két szánkópálya található. Mátrafüred központjából a sárga háromszög jelzésen elindulva kb. 1,7 km-re található az egyik szánkópálya. (A zöld sáv jelzést elérve az út lerövidíthető a zöld sáv jelzésen haladva, majd a sárga háromszögre visszatérve, ami így csupán 800 m.)
 
Mátrafüred központjából a sárga sáv jelzésen déli irányba (Gyöngyös irányába) haladva, a kisvasút nyomvonalát keresztezve jutunk el a Pipis-hegy északi oldalára, mintegy 1450 métert megtéve. Itt található a másik szánkópálya.
 
Mátraházán a parkolóból a sárga háromszög jelzésen 330 métert haladva juthatunk el a szánkópályáig, melynek legmagasabb pontja 710 m tengerszint feletti magasságban van.
 
Mátraszentimrén a falu központjából a zöld sáv jelzésen 250 méternyire érjük el a turistaút azon részét, ahol szánkózásra alkalmas a terep. A pálya legmagasabb pontja 770 méter magasságban van. Az ügyesebbek lecsúszhatnak a Narád-patakig, egyébként csak a feléig.
 
Persze indulás előtt nézzétek meg, van-e használható mennyiségű hó a szánkózáshoz! Az Időkép oldalán több webkamerát is láthattok élőképpel.
 

Kérdése van? Visszahívjuk!×